Značajke pristupačnosti za osobe s invaliditetom

U omogućivanju digitalne pristupačnosti za službenu internetsku stranicu Našički park d.o.o., opisane su metode koje su se koristile kako bi stranica bila što pristupačnija korisnicima – osobama koje imaju poteškoća s oštećenjima vida (daltonizam, slabovidnost, sljepoća), motorike pokreta (djelomičan ili potpun gubitak ruku, mišićna slabost, nevoljni pokreti, tremor, gubitak fine motoričke kontrole pokreta), sluha (nagluhost, djelomično ili potpuno), određenih teškoća učenja (jezik, čitanje, disleksija, pisanje), kao i upute o tome što trebate poduzeti ako nam želite uputiti pitanja ili komentare.

Stranica https:// www.nasicki-park.hr/ može se pregledavati na zaslonima velikog raspona veličina, a veličina teksta može se prilagoditi potrebama korisnika. Na stranici se nalazi i tražilica što olakšava pronalaženje informacija. Stranicu https://www.nasicki-park.hr/ moguće je pregledati i putem specijalnog čitača za slijepe osobe (Screen reader), ručnog uređaja (Handheld device), povećanja slike na ekranu (Screen magnifier) te spore ili ograničene povezivosti.

Vjerujemo kako stranica Našičkog park d.o.o. zadovoljava ili premašuje zahtjeve kriterija A definiranih u smjernicama Inicijative za pristupačnost na mreži, a koje je razvio Konzorcij za svjetsku mrežu (World Wide Web Consortium Web Accessibility Initiative (WCAG WAI) 2.0 guidelines). Stranica se neprestano usavršava kako bismo ispoštivali “Smjernice za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja (WCAG) 2.0” te usklađenost s novitetima (WCAG) 2.1 i standardu (WAI-ARIA) 1.1.

Stranica https://www.nasicki-park.hr/ podupire inicijativu Zajednice za pristupačnost (WAI), zajedno s Europskim forumom za osobe s invaliditetom (EDF), Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), Internet zajednicom za invalidnost i posebne potrebe (ISOC DISAB) te Međunarodnim centrom za resurse invalida na Internetu (ICDRI).

 

Promjena postavka veličina slova i veličina prikaza

Veličina teksta sadržaja može se promijeniti putem opcije za pristupačnost stranice u gornjem desnom dijelu ekrana ili pomoću opcije za promjenu veličine teksta u postavkama preglednika. Opcija za pristupačnost stranice omogućava i aktiviranje čitljivog fonta.

 

Navigacija pomoću tipkovnice

Navigacija pomoću tipkovnice omogućena je pritiskom na tipku Tab koja stavlja fokus na prvu stavku stranice, dok pritisak na tipku Enter omogućuje biranje određene stavke. Ponovni pritisak na tipku Tab stavlja fokus na sljedeću stavku koja se može izabrati na toj stranici. Pritisak kombinacije tipki Shift + Tab stavlja fokus na prethodnu stavku koja se može izabrati na toj stranici. Na stranici je moguće i uključiti isticanje elementa kada se koristi tipka Tab.

 

Tekst poveznica

Poveznice na vanjske sadržaje ili sadržaj unutar stranice jasno su istaknute te pisane tekstom čije se značajke razlikuju od značajka uobičajenoga teksta na stranici, a moguće ih je istaknuti bojanjem elemenata u kojima se nalaze i/ili podcrtavanjem teksta koji je poveznica.

 

Kontrast boja

Pregledali smo paletu različitih kombinacija boja teksta i boja pozadine kako bismo odabrali primjeren kontrast. Pobrinuli smo se da boja ne bude jedini element koji upućuje na informacije. U slučaju teže čitljivosti, moguće je uključiti i kontrast bijele pozadine te crnog teksta ili uključiti inverziju trenutačnih boja.

 

Elementi zaglavlja, tijela i podnožja

Struktura stranice prikazana je elementima zaglavlja, tijela i podnožja u HTML-u u skladu s pomoćnim tehnologijama koje omogućuju navigaciju stranicom od zaglavlja do podnožja.

 

Neovisnost o programskome jeziku JavaScript

Na mjestima na kojima se za navigaciju i funkcionalnost stranice upotrebljava JavaScript ili neki drugi programski jezik dostupni su alternativni mehanizmi predviđeni za slučaj da vaš preglednik ne podržava te jezike.

 

Stilski predlošci

Sadržaj je pravilno strukturiran i obilježen CSS-om. Sadržajima na mrežnim stranicama moguće je pristupiti i ako stilski predlošci nisu podržani ili njihovo prikazivanje nije omogućeno odabirom. Ako imate problema s pregledom stranice https://www.nasicki-park.hr/ na zastarjelim inačicama Web preglednicima, savjetujemo nadogradnju na najnoviju inačicu (svi su besplatni). Alternativno, isključite prikaz kaskadne liste stilova (CSS) u Web pregledniku.

Tipkovni prečaci namijenjeni olakšanom pristupu – kratice

Na stranicama strenice https://www.nasicki-park.hr/ omogućeni su tipkovni prečaci za pomoć pri upravljanju stranice pomoću tipkovnice.

Čitači zaslona i pretvorba teksta u govor

Asistivna tehnologija uvelike pomaže u poboljšanju funkcionalnih mogućnosti upotrebe pametnih telefona u osoba s invaliditetom. Postoje već ugrađene aplikacije i alati u sustave kao i dodatne postavke. Također postoje i mobilne aplikacije za naše pametne uređaje. Prema Vašim afinitetima, predlažemo popis dostupnih za svakodnevnu primjenu:

Mobilno:

 • Google TalkBack (Android)

 • Voiceover (iPhone)

 • Ease of Acces (Windows Phone)

 • Talks (Symbian)

 • Mobile Speak Pocket (Windows mobile)

 • Orator (Blackberry)

Windows: JAWS, Window Eyes, NVDA

Mac: VoiceOver

Linux: GNome-Orca

Preporučeni Web preglednici i inačice

Za potpuno i najbolje iskustvo na Internetu preporučujemo Vam da upotrebljavate jedan od dolje navedenih Web preglednika s odgovarajućom inačicom ili zadnju dostupnu (najnoviju):

 • Google Chrome 49+

 • Mozilla Firefox 46+

 • Internet Explorer 11

 • Microsoft Edge 13+

 • Apple Safari 8+

 • Opera 27+

Izjava o pristupačnosti

Našički park d.o.o. nastoji svoju internetsku stranicu učiniti pristupačnom u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. g. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 02.12.2016.g., str. 1.). Ova izjava o pristupačnosti primjenjuje se na internetsku stranicu.

Stupanj usklađenosti

Ova internetska stranica je potpuno u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 256, 12.10.2018.g., str. 103.).

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 20.09.2019.g. i pripremljena metodom samoprocjene. Izjava je zadnji put preispitana 01.09.2020.g.

Obratite nam se

Korisnicima stranice https://www.nasicki-park.hr/ želimo omogućiti najbolje uvjete korištenja ovim stranicama. Ako smatrate da se određene informacije trebaju nalaziti na njima ili ako imate kakav problem pri pristupanju stranicama, molimo Vas da nam se obratite.

Pomoć za pristupačnost

Savjete o podacima koji se trebaju nalaziti u Vašoj preporuci pronaći ćete u dokumentu „Kako prijaviti problem u pristupu mrežnim stranicama“ Contacting Organisations about Inaccessible Websites)“